Як зробити мангал своїми руками: покроковий простий спосіб будівництва мангалу з металу та цегли.

Як зробити мангал своїми руками: прості схеми та креслення для самостійного виготовлення мангалу

З настанням перших теплих, весняних днів починаються масові виїзди на природу. Обов’язковим пунктом відпочинку є приготування ароматних шашликів на тліючих вугіллі. Щоразу споруджувати шашличницю з підручного матеріалу, колод, цегли, каміння незручно. Та й у найвідповідальніший момент конструкція може впасти і м’ясо опиниться в полум’ї.

Практичним та комфортним виходом стане стаціонарний або переносний мангал, зроблений своїми руками. Покрокова інструкція, як самостійно зробити шашличницю на дачному подвір’ї за найкращими порадами наших експертів.

Особливості конструкції

На фото мангала представлено кілька різноманітних, популярних конструкцій, нескладних у виготовленні, з доступного матеріалу.

Процес приготування найсмачнішого, соковитого шашлику полягає не лише у виборі хорошого шматка м’яса та правильного маринаду, а й у грамотно сконструйованій з піддувом печі для запікання. Смачна, ситна їжа – запорука вдалого відпочинку.

Поради для ароматного шашличка:

  • Шматки м’яса нарізають кубиками зі стороною 3-4 см. Вони добре підсмажаться на вугіллі без сирої середини;
  • Найсмачніші маринади виходять на основі вина, цибулі, оцту.Майонез, кефір дають скоринку, що підгоріла, і запах горілого м’яса;
  • Не зловживайте всілякими соусами, заправками, поливаннями. Достатньо використовувати рідину, що залишилася від попереднього маринування;
  • Ідеальним місцем для встановлення правильного мангалу є відкрита ділянка, що провітрюється з усіх боків, під широким навісом, що захищає від випадкового дощу, опале листя та падаючих гілочок.





Стандартні розміри мангалу

Конструкція має вигляд прямокутника. Розміри мангалів розраховують за параметрами шампурів.

  • Ширина має бути на 10-15 см меншою за довжину одного стрижня, щоб не нагрівалася ручка і зручно було перевертати страву.
  • Розташовують кожен шампур на відстані 8-12 см.
  • Загалом у ряду вміщують 7-10 нанизаних стрижня.
  • Середня довжина для стандартного пристрою становить 70-90 см.
  • Висота бортика не перевищує позначки 30 см.

На замітку: Оптимальна відстань м’яса від жару має бути в межах 10 см. тоді шашлик рівномірно пропечеться, набуде характерного запаху з димком. Звідси отримують висоту мангалу 20-30 см.

Обов’язковою є наявність отворів внизу конструкції. Такий прийом сприяє вільному доступу повітря та підтримує постійний жар. Необхідно приділити особливу увагу товщині стін.







Чим масивніше, тим довше зберігається тепло та м’ясо залишається гарячим ще довгий час. Для зручності багато умільців роблять отвори або виїмки у верхній частині конструкції під шампура. Стійку під корпус роблять на висоту 70-120 см від землі.

На замітку: Згодом на стінках мангалу утворюється наліт і кіптява. Експерти радять не очищати нальоту. Він надає страві специфічного аромату, а зайве обгорятиме і обсипатиметься.

Розмаїття мангалів

На ринку можна знайти готові макети різноманітних конструкцій. Виготовлені самостійно, мангали відрізняються унікальністю, є прикрасою саду, відповідають індивідуальним вимогам замовника, викликають гордість господаря перед гостями.

Найбільшою популярністю користуються пристрої з металу, цегли, що мають постійне розташування і які можна переносити з місця на місце.

Починають спорудження шашличниці із замальовки схеми із зазначенням точних розмірів, кількості деталей, бажано, у проекціях з різних боків, вказують усі прорізи, кришку, кріплення (якщо є).

  • Чертежі мангалу можна знайти в інтернеті, що спеціалізується на літературі або розробити варіант самостійно.
  • Наявність схеми гарантовано полегшує процес виготовлення.
  • З планом робіт звіряють послідовність виконання, що дозволяє уникнути множинних помилок.
  • І вже з першого разу у майстра може вийти чудовий пристрій.









Просто, надійно, практично

Найбільш поширеними конструкціями є мангали з металу.

Завдяки відмінним характеристикам та очевидним перевагам:

  • Простота збирання. Навіть без досвіду подібних робіт з докладною інструкцією впорається і майстер-початківець.Наявність зварювального апарату полегшить процес, але можна спокійно обійтися і без нього, використовуючи заклепки та болти;
  • Невисока вартість матеріалу, доступність. Листову сталь, з якої виготовляють корпус, можна знайти на будівельному ринку в магазині. Використовувати залишки старих бочок, тазів, балони, труби, металобрухт;
  • Мобільність конструкції. Шашличницю без зусиль можна переміщати дільницею, брати з собою на виїзди
  • Можливість виготовлення авторських виробів з різьбленням, кованими деталями.

Покрокова інструкція

Роботи починаються з підготовки інструментів та матеріалу. Процес виконується без використання зварювання:

  • Сталь;
  • Кріплення (кутники, болти);
  • Підставка, ніжки, арматура;
  • Болгарка, дриль, молоток, пила;
  • Наждаковий папір, рулетка, маркер.

Етапи роботи:

  1. Скласти план робіт, завантажити креслення.
  2. Зробити розмітку на матеріалі, вирізати деталі. Цільнокроєний шаблон більш зручний у складанні, потрібно менше кріплення. Достатньо зігнути по намічених лініях каркас та зафіксувати кути.
  3. Перш ніж остаточно збирати мангал необхідно ретельно вигнути лещатами низ, допомагаючи молотком і плоскогубцями.
  4. Зробити отвори для кріплення під шампура, піддув. На замітку: дірки мають біля днища на 2-5 см від краю.
  5. Зібрати корпус. Порада від майстра: встановіть ручки для перенесення. Прикріпити ніжки.

Цікаво: Для зручності деякі моделі внизу оснащуються піддоном для дров.










Виготовлення пристрою за допомогою зварювання нічим суттєво не відрізняється. По краях проходитиме варильний шов замість болтів. Необхідно стежити за температурою, щоб не пропалити матеріал.

Особливості виготовлення корпусу з металобрухту

За аналогічним принципом споруджується мангал із газового балона.







У роботі слід дотримуватися таких правил:

  • Перед початком повністю випустити газ. Перевірити тиск у балоні можна за допомогою мильного розчину, що наноситься на клапан;
  • Залити його водою на 2 дні, ретельно почистити всередині та зовні;
  • Розрізати заготовку згідно креслення, зібрати, використовувати за призначенням.

Мангал своїми руками стане корисним придбанням для дачі, пікніків. Можна підібрати будь-яку схему залежно від потреб та матеріалу.

Фото саморобного мангалу