Як зробити мангал своїми руками: покроковий простий спосіб будівництва мангалу з металу та цегли.

Стандартні розміри мангалу

Конструкція має вигляд прямокутника. Розміри мангалів розраховують за параметрами шампурів.

  • Ширина має бути на 10-15 см меншою за довжину одного стрижня, щоб не нагрівалася ручка і зручно було перевертати страву.
  • Розташовують кожен шампур на відстані 8-12 см.
  • Загалом у ряду вміщують 7-10 нанизаних стрижня.
  • Середня довжина для стандартного пристрою становить 70-90 см.
  • Висота бортика не перевищує позначки 30 см.

На замітку: Оптимальна відстань м’яса від жару має бути в межах 10 см. тоді шашлик рівномірно пропечеться, набуде характерного запаху з димком. Звідси отримують висоту мангалу 20-30 см.

Обов’язковою є наявність отворів внизу конструкції. Такий прийом сприяє вільному доступу повітря та підтримує постійний жар. Необхідно приділити особливу увагу товщині стін.







Чим масивніше, тим довше зберігається тепло та м’ясо залишається гарячим ще довгий час. Для зручності багато умільців роблять отвори або виїмки у верхній частині конструкції під шампура. Стійку під корпус роблять на висоту 70-120 см від землі.

На замітку: Згодом на стінках мангалу утворюється наліт і кіптява. Експерти радять не очищати нальоту. Він надає страві специфічного аромату, а зайве обгорятиме і обсипатиметься.