Як очистити посуд: видалення в домашніх умовах багаторічного нагару та застарілого жиру (покрокова інструкція)

Як очистити посуд: 10 способів, як правильно і швидко відтерти з посуду нагар, і старий жир

Будь-яка економна господиня з десятків коштів, за допомогою яких можна без значних витрат, забезпечити чистоту в будинку, вибере соду. І це цілком виправдано тією бездоганною чистотою, яку при правильному застосуванні цілком може забезпечити цей на перший погляд чудовий порошок.

Вона не просто очищає, а проводить необхідну дезінфекцію предметів та поверхонь. Крім того геть-чисто йдуть будь-які неприємні запахи. Зазвичай ми чистимо посуд содою для того, щоб видалити «важкі» плями, простягти білизну, знезаразити поверхню.

Вона завжди повинна бути під рукою, якщо виникла потреба помити ванну або кухню, проводити регулярний догляд за деякими предметами побутового призначення. Нерідко з її додаванням ми щодня миємо начиння і очищаємо старий посуд.

Відмінні ознаки

Не можна плутати призначення соди харчової з кальцинованою. Другу не тільки не застосовують у процесі приготування їжі, але тримають переважно окремо від продуктів харчування. Така обережність пояснюється просто – у неї лужна дія значно сильніша.






Ось причина, через яку очищення предметів дає набагато відчутний результат. Якщо порівнювати між собою ці порошки, то зорово у карбонату структура досить пухка порівняно з бікарбонатом натрію.

Варто убезпечити себе та своїх близьких від потрапляння засобу для очищення в організм, щоб не викликати достатньо сильне отруєння.

Для цього достатньо завести окрему ємність для зберігання та зробити на ній відповідне яскраве маркування з написом.

Очищення предметів посуду

Застосування карбонату натрію в чистому вигляді можливе для очищення посуду від різних забруднень:

  • Накипи;
  • Жира;
  • Нальоту;
  • Нагара.















Застосовують кілька способів:

  • Простий, коли порошок з пачки сипиться безпосередньо на губку, якою проводиться подальша обробка;
  • Змішуванням трьох столових ложок з водою та приготування розчину. Розрахунок на літр.
  • Потім предмети «відмокають» у рідині близько двох або трьох годин. Потім кухонне приладдя миється як завжди;
  • Трохи складний, але дуже дієвий спосіб – це скористатися силікатним клеєм з доповненням звичайного недорогого миючого засобу.
  • Всі інгредієнти треба взяти по дві або три столові ложки. Потім розмішати масу, щоб вона вийшла однорідною консистенцією.
  • Її просто наносять на поверхні посуду. Після того, як мине кілька годин, вони легко і просто очищаються, а потім прополіскуються.

Видалення нальоту, застарілих жирових забруднень

Приділяючи недостатньо часу щоденному догляду посуду, в якому часто готується їжа, стає актуальним питання про те, як очистити посуд від старого жиру. Відповідь проста – потрібно прокип’ятити такий посуд у розчині кальцинованої соди.

Такий спосіб нерідко застосовують для невеликих за своїми розмірами предметів:

  • Чашок та мисочок;
  • Ложек, ножів, виделок;
  • Невеликих сотейників та кришок від сковороди та каструль.

Як при цьому очистити посуд з нержавіючої сталі від нальоту? Все просто. І ознаки нальоту, і жирові накладення чудово відійде після проведення наступної процедури:

  • Підготовляється великий таз. Можна скористатися емальованою каструлею;
  • У неї треба засипати половину від пачки соди (кальцинованої) плюс натерте стружкою господарське мило;
  • Ємність встановлюється на вогонь. Нагрівається до кипіння;
  • Полум’я зменшується, і рідина потроху вариться близько п’ятнадцяти хвилин;
  • Після цього вогонь треба вимкнути, а посуд у ємності залишити до того, як він охолоне;
  • Вийнявши потім каструлю, треба просто протерти її.















Не забувайте, що покриття тефлонові, чавунні або алюмінієві не підлягають такій процедурі.

Очищення від накипу

Спочатку радуючи око новизною і блиском, з часом каструля обростає накипом. Такий наліт не тільки малоприємний на вигляд, а й становить небезпеку для здоров’я організму.

Є кілька простих способів, як швидко очистити посуд від накипу:

Оцтова есенція завжди знайдеться на кухні.

  1. Для очищення нальоту потрібно налити воду, щоб вона покрила забруднену таким чином поверхню.
  2. Потім влити туди половину склянки дев’ятивідсоткової кислоти та довести «зілля» до кипіння.
  3. Вогонь після чого зменшується і кип’ятіння триває до того моменту, поки не залишиться жодних слідів накипу.
  4. Рідина зливається, а каструля обполіскується водою.

Застосування харчової соди в такому разі є не менш ефективним. Отриманий розчин заливається у ємність та ставиться на плиту. Кип’ятіння проводиться приблизно півгодини. Потім каструля спустошується, добре очищається миючим засобом, а також прополіскується під струменем води.

Якщо каструля пригоріла

Якщо сталося так, що каструля підгоріла не тільки зсередини, але й з зовнішнього боку, то ефективних способів, як очистити посуд, що пригорів, може бути кілька:

У першому випадку необхідно скористатися половиною пачки соди (харчової) та силікатним канцелярським клеєм.

  • Велика ємність на дві третини наповнюється водою та нагрівається.
  • У воду, що закипіла, поступово засипається сода з клеєм.
  • В неї і занурюється каструля. Варка йде доти, доки всі стійкі забруднення не зникнуть.
  • Губка та тепла вода завершать справу. Такий засіб вважається найбільш ефективним для сильного забруднення;

Ємність у другому випадку наповнюється на одну третину.

  • Потім до неї треба додати соду – досить трьох ложок. Каструлька повинна бути в киплячій воді не менше десяти двадцяти хвилин на несильному вогні.
  • Перед очищенням ємність треба потримати пару годин у теплій воді, змішаній із гірчичним порошком.
  • Можна для цього застосувати солод. Ферменти, що містяться там, допоможуть краще розщепити пригорілі залишки.

Можна скористатися яєчними шкаралупками.

  • Такий засіб ефективно використовувати відразу для видалення залишків каші або молока.
  • Мийний засіб плюс подрібнена шкаралупа, плюс тепла водичка замочується в каструлі на годинку.
  • Забруднені місця протираються губкою.

Інструкція з очищення посуду