Як наточити ніж у домашніх умовах: правильний кут, заточення бруском та іншими способами

Як наточити ніж: як правильно точити в домашніх умовах і чим (покрокова інструкція для новачків)

Якщо ножа вже було використано, необхідно очистити лезо ножа перед його оглядом. Переконаємося, що з обох боків леза не залишилося рідини чи бруду. Спочатку подивимося на стан леза. Якщо тупий ніж, то необхідно почати з більш шорсткого боку точильного каменю.

Якщо на точильному камені немає позначки, що вказує на рівень зернистості, просто проведемо нігтем по поверхні каменю. За допомогою цього можна легко визначити, яка сторона крупнозерниста і пористіша.

  • Фото-інструкція, як наточити ніж
  • Підготуємо точильний камінь

    Визначивши грубіший бік каменю, потрібно підготувати його. Якщо використовуємо олію для заточування, наносимо велику кількість олії на поверхню каменю.

    Необов’язково, щоб він був повністю просочений ним, але необхідно переконатися, що олії достатньо на камені.

    Крім того, якщо використовуємо новий точильний камінь, зачекаємо кілька хвилин, щоб побачити, чи вбирає камінь олію. Якщо так, наносимо ще олії, поки вона не зникне.

    Вибираємо кут заточування

    Кладемо лезо ножа на камінь так, щоб він лежав рівно.

    • Кути кромок (або скоси кромок) ножів можуть змінюватися в залежності від типу ножа, але якщо піднімемо лезо на кромку під кутом від 15 до 20 градусів, то вдасться правильно заточити ніж.
    • Ці кути, рекомендовані виробниками швейцарських армійських ножів, а коли справа доходить до кишенькових ножів, навряд чи знайдуться найкращі фахівці.
    • Хоча зрештою зможемо визначити, коли правильний кут, для новачків може бути складно утримувати постійно кут протягом усього процесу.
















    Почнемо заточення штрихів

    Тримаючи лезо під правильним кутом, проводимо вниз, щоб загострити кінчик леза. Переконаємося, що камінь проходить по всій довжині леза, щоб його гострота була рівномірно розподілена.

    Запам’ятовуємо, скільки штрихів зробили, тому що дуже важливо використовувати однакову кількість штрихів на протилежному боці, щоб вийшов гострий край.

    Місця, що залишилися

    Можна зробити певну кількість рухів з кожного боку, якщо так зручніше.

    • Проте, також можна чергувати сторони, роблячи один удар з одного боку леза, потім перевернувши його і зробивши удар з іншого боку.
    • Гарна практика — закінчити кількома рухами, що чергуються, незалежно від того, який метод використовуємо.















    Починаємо використовувати дрібну зернистість

    Після завершення процесу на більш грубій стороні точильного каменю перевертаємо камінь і повторюємо кроки на дрібнішій зернистій стороні.

    Не забудемо завдати багато масла і перевірити всмоктування.

    Заточимо лезо

    Для цього знадобиться шкіряний ремінець або навіть шматок шкіри та полірувальна паста. Спочатку наносимо полірувальний матеріал на шкіру, а потім можемо почати полірувати лезо, переміщуючи його по шкірі вгору та вниз.

    • При цьому ріжуча кромка леза повинна дивитися у бік шкіри. Інакше можна порізати шкіру або затупити ніж.
    • Загалом процес заточування ножів не такий вже й складний.
    • Ключ до цього – підтримувати постійний кут упродовж усього процесу. Поки пам’ятаємо про це, решта буде легкою.

    Необхідні інструменти для заточування

    • Хонінгувальна олія.
    • Точильний камінь.












    Точильний камінь

    Точильне каміння доступне в багатьох стилях. Деякі з них мають дві сторони з різним ступенем зернистості.

    Зазвичай буває більш груба і гладка сторона. Також є високоякісні камені, інкрустовані алмазним пилом на поверхні.

    • Інші високоякісні камені, що використовуються для заточування, відомі як японські водяні камені, які призначені для використання з водою замість хонінгувального масла.
    • Єдиний спосіб з’ясувати, який з каменів підходить найбільше, — спробувати різні типи каменів.
    • Якщо намагаємося заточити високоякісний кишеньковий ніж чи сокиру, ймовірно, не захочемо купувати найдешевший камінь, доступний у магазинах. Неякісні матеріали, з яких зроблено камінь, можуть зашкодити лезу ножа під час заточування.
    • Інколи вони можуть бути дуже дорогими, але це не означає, що варто піти на це. Купівля якісної моделі може не вирішити проблему.

    • Якщо тільки починаємо, найкраще заточити ніж на хорошому точильному камені.
    • Щойно навчимося правильно точити ніж, можна спробувати дорожче каміння, щоб дізнатися, чи працюють вони і як це роблять.

    А поки що найпростіший камінь ідеально підходить для заточування кишенькового ножа.

    Олійне каміння

    Вони доступні в більшості господарських магазинів і чудово підходять для того, щоб надати ножу гарного вигляду.

    Однак, якщо працюємо зі старим ножем і дуже тупим лезом, цьому типу каменю може знадобитися багато часу, щоб отримати бажану кромку через його дрібнішу зернистість.

    Алмазне каміння

    Алмазне каміння відмінно підходить для отримання гострого, як бритва, леза.

    Алмазний пил, що осів на лезі, придатний для сотень заточень і прослужить вічно.

    Керамічні камені

    Керамічні камені — це ще один тип точильного каменю, який слід використовувати лише після того, як є великий досвід.

    • Якщо новачок, то слід обережно вибирати керамічний камінь, тому що якість кераміки відіграє величезну роль у тому, наскільки добре вона виконує свою роботу.
    • Занадто вони потьмяніють і будуть неефективні. Занадто м’які вони швидко зношуються, і їх потрібно буде замінити. Вони також потребують великого догляду.
    • Однак, володіючи належною технікою та досвідом, можна отримати чудову перевагу з керамічним каменем.

    Синтетичний камінь

    Синтетичні камені стають одним з найпопулярніших варіантів.

    • Деяким потрібна легка добавка олії, тоді як іншим потрібний період замочування, перш ніж їх можна буде використовувати.
    • Вони ідеально підходять для ножів у західному стилі.

    Природний камінь для заточування ножа

    Хоча натуральне каміння, ймовірно, найкраще, що будь-коли могли дістати, вони також найдорожчі.

    Здобуті в Японії натуральні камені, такі як з Масути , надають ножу довговічності через випадкову крупинку, виявлену в камені.

    На жаль, більшість шахт у Японії зараз закриті. Це призводить до обмеженої пропозиції і, як наслідок, до цінника, що постійно зростає.

    Фото-інструкція, як наточити ніж