Як зробити коптильню гарячого копчення своїми руками: схеми, фото та креслення з розмірами

Коптильня на базі мангалу

Якщо господарі ділянки мають мангал, то створення компактної коптильні буде найпростішим процесом. Мангал не постраждає: його переробка не буде потрібна, пристрій буде розміщено зверху.

  • В якості контейнера для продуктів згодиться відрізок широкої труби, невелика бочка або навіть згадане вище відро.
  • Вибраний елемент укладається поперек мангалу, всередині нього розміщується решітка відповідного розміру, на яку викладатимуться продукти.

Тиркування засипається на дно ємності, а початкові відкриті порожнини потрібно закрити: металевими колами, дерев’яними пломбами або старими кришками.

Об’ємна коптильня

Якщо компактні конструкції або тимчасові надбудови не влаштовують власника з будь-яких причин, можна розглянути облаштування складнішого варіанту.

Металева бочка може виявитися як у запасах господаря, так і легко може бути придбана за скромну суму. При оснащенні коптильні з бочки можна обмежитися найпростішими інструментами, отримавши в підсумку пристрій, здатний за один раз обробити велику кількість продукції.

Чертежі коптилен подібного типу – не рідкість, за їх допомогою можна не тільки виготовити пристрій без найменших помилок, але й заздалегідь уявити, як воно виглядатиме на ділянці.

Щоб зробити коптильню з бочки, потрібні такі інструменти:

  • Бочка, в якій не зберігалося нафтопродуктів або агресивних хімічних речовин;
  • Труба для димоходу з металу або азбоцементу, діаметром не менше 10 сантиметрів та довжиною не менше метра;
  • аркуш металу для установки всередині камери, товщиною близько 5 мм;
  • Сітка або прути арматури товщиною близько половини сантиметра;
  • Дрот із сталі для створення ґрат;
  • Металеві куточки;
  • Муфта з різьбленням усередині;
  • Болгарка, зварювальний апарат та рулетка.

Перед початком робіт діжку необхідно обробити: ретельно провити, висушити, обпекти всередині відкритим вогнем.Після випалювання тару заливають водою і залишають у спокої на кілька днів, потім знову ретельно вимивають.

  1. Після обробки у бочки зрізається кришка: вона згодом буде використана як піддон для стікаючого жиру.
  2. Ємність встановлюється на відповідну підставку для подальших робіт.
  3. У нижній частині, де буде розташована топкова, необхідно вирізати квадратний отвір для закладки дров, розміром 2-30 сантиметрів по кожній із сторін.
  4. Зі зрізаного металу роблять дверцята: до них приварюють петлі, ручку та засувку.
  5. З протилежного боку прорізається отвір для димоходу – його діаметр повинен відповідати діаметру вибраної труби.
  6. У проріз вварюється муфта, на трубі нарізається різьблення, потім конструкція збирається та ретельно фіксується.
  7. На дні майбутньої коптильні прорізаються дірки, призначені для формування вентиляції.
  8. Вони забезпечать стабільне горіння палива і спростять процес позбавлення золи.
  9. Безпосередньо над топкою встановлюється деко для збирання жиру.

Важливо не допускати попадання такого на відкрите полум’я. Для легкого обслуговування варто фіксувати піддон на металевих куточках.








Як підставка для коптильні може бути використана або спеціально виготовлена ​​металева конструкція, висотою не менше 20 сантиметрів, або цегляна кладка з декількох рядів цегли.

Після створення підставки настав час зайнятися установкою грат для їжі. Між рівнями рекомендується дотримуватися відстані не менше 15 сантиметрів. Приварюючи опори для ґрат, варто заздалегідь переконатися, що вони не заважатимуть обслуговуванню піддону.

Завершиться виготовлення кришкою з дерева. Вибирати необхідно листяні породи: хвойні виділятимуть смолу, небезпечну для продуктів. При збиванні варто залишити тонкі зазори – вони полегшать випаровування вологи в процесі приготування.