Як наточити ніж у домашніх умовах: правильний кут, заточення бруском та іншими способами

Вибираємо кут заточування

Кладемо лезо ножа на камінь так, щоб він лежав рівно.

  • Кути кромок (або скоси кромок) ножів можуть змінюватися в залежності від типу ножа, але якщо піднімемо лезо на кромку під кутом від 15 до 20 градусів, то вдасться правильно заточити ніж.
  • Ці кути, рекомендовані виробниками швейцарських армійських ножів, а коли справа доходить до кишенькових ножів, навряд чи знайдуться найкращі фахівці.
  • Хоча зрештою зможемо визначити, коли правильний кут, для новачків може бути складно утримувати постійно кут протягом усього процесу.
















Почнемо заточення штрихів

Тримаючи лезо під правильним кутом, проводимо вниз, щоб загострити кінчик леза. Переконаємося, що камінь проходить по всій довжині леза, щоб його гострота була рівномірно розподілена.

Запам’ятовуємо, скільки штрихів зробили, тому що дуже важливо використовувати однакову кількість штрихів на протилежному боці, щоб вийшов гострий край.